torsdag 11. august 2011

Unormal løpetid hos hund

Manja har vondt men prøver likevel å være like
blid og snill!
Denne uken ringte eieren til Manja til oss. Manja er en tispe på 9 år som vi har blitt kjent med gjennom mange år. Eier kunne fortelle at Manja hadde vært syk og utilpass noen dager og at det kom forholdsvis mye blod ut bak fra skjedeåpningen og det luktet vondt av det som kom ut. Eier mente at Manja trolig hadde feber også siden hun kjentes så varm ut og peste. Det var et par måneder siden løpetiden hennes.
Da Manja kom inn, var hun logrende og glad slik hun pleier å være, men peste og stresset og var tydelig utilpass. Det kom mye illeluktende blod ut bak og hun likte ikke at vi klemte på buken hennes. Sirkulasjonen hennes var noe påkjent og vi ville gjerne legge henne raskt på væskebehandling.
Både eggstokker og livmor var unormal
Tisper vil ha stadig større sansynlighet for å få "problemer med livmoren" etterhvert som de blir eldre. Livmorbetennelse, der det samler seg opp mye verk i livmoren, er nok det mest kjente problemet. I tilegg vil tispene kunne få uregelmessige løpetider, eller på andre måter uvanlige løpetider, eller at det kommer ut uforholdsvismessig mye blod ut fra skjedeåpningen. Alt er relatert til hormonelle påvirkninger og den ideelle løsningen er å fjerne eggstokker og livmor. Andre alternativer som antibiotika eller hormonell behandling må diskuteres grundig da det ofte ikke er den beste behandlingen med påfølgende risiko for hunden.
Operasjonssåret blir forholdsvis lite
Manja ble lagt på væskebehandlign mens vi klargjorde til operasjon. Det ble det funnet frem aktuelt operasjonsutstyr, og Manja ble klippet og vasket grundig for at vi skulle kunne foreta en steril operasjon.
Da Manja var stabil nok for operasjon ble hun lagt i narkose og vi kunne starte operasjonen.
Hele livmoren hennes var tydelig betent, men ikke svært fylt av verk slik vi ser ved pyometra(pussfylt livmor). Eggstokkene hennes var store og unormale. Både eggstokker og livmor ble fjernet og buken ble lukket igjen på vanlig måte. Det ble lagt på bandasje før Manja ble lagt til oppvåkning under overvåking. Hun kom seg raskt og ville fort opp på beina men vi fikk "overtalt" henne til å legge seg litt til og da sov hun godt en stund.
Manja venter på å dra hjem,
med "bodyen" på!
Før hun dro hjem fikk hun på seg en "body" for å beskytte såret.
Vi har snakket med Manjas eiere og alt går nå bra med Manja.















Du kan lese mer om livmorbetennelse her: http://hadeland-dyreklinikk.no/behandlingstilbud_1/hunnkj_nn/livmorbetennelse_pyometra/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar