tirsdag 22. mars 2011

Pus er stiv og støl....

Ustelt pels kan bety at katten
har vondt.
For noen uker siden var katten Gustav innom for å klippe tugger i pelsen.
Tugger i pelsen på en korthårskatt, særlig bak på ryggen, er et typisk tegn på at katten ikke klarer å snu seg dit for å stelle seg. Det skyldes vanligvis at pus er stiv og støl eller overvektig.

Eier kunne også fortelle at han virket stiv og ikke ville løpe noe særlig. Han ville heller ikke gå i trapper lenger. 
Bak på ryggen har han en gammel ryggskade og har aldri likt å bli klappet der. Gustav er 18 år og eierne hans er veldig glad i ham og vil ham bare godt. De ville gjerne at vi skulle hjelpe ham hvis vi kunne.




Her ser du hvor skjev Gustav er i ryggen
etter en gammel skade.
Gamle katter kan få forkalkninger og bli stive og støle akkurat som gamle hunder (og gamle mennesker!).
Det finnes flere preparater som kan bidra til bedre livskvalitet til kjæledyr med leddproblemer. Før vi begynner med denne typen medisiner så må vi undersøke katten godt først, inklusive urin-og blodprøver. 








Her ser du tydelige påleiringer i albueleddet
Vi tok også røntgenbilde av Gustav og fant forkalkninger i flere ledd,  blant annet begge albuene hans. Albueleddene er det leddet som får mest slitasje hos katter, som en følge av bevegelsesmønsteret deres, der albuene må ta imot vekten av katten når den lander.




Gustav var i fin form og ble satt på medisiner tilpasset ham. I løpet av behandlingstiden har Gustav blitt så bra at vi har justert medisinnivået ned flere ganger, for å kunne holde ham på lavest mulig dose. Eierne er strålende fornøyd, Gustav er i kjemfin form og rører seg mye mer enn før.
I tilegg får eierne nå lov å klappe ham på ryggen uten at han protesterer!

Les mer om leddproblemer hos katt her: http://hadeland-dyreklinikk.no/behandlingstilbud_1/kattevennlig_klinikk/leddproblemer_p_katt/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar