lørdag 2. april 2011

Ødelagt hale på katt

Kalle måtte sjekke kattebildet over vekta!
En dag forrige måned kontaktet eierne til katten Kalle oss fordi halen var ødelagt. Den hadde vært skadet for en tid tilbake og nå var den blitt helt tørr og rar.
Haler består av nesten bare beinvev med hud rundt. Det er lite muskler og fett som polstrer det som er hardt innenfor huden. Derfor går det ofte galt med haler hvis de blir skadet. 




Kalle på operasjonsbordet
før vi la på sterile operasjonsduker

Ved undersøkelsen på klinikken fant vi at halen til Kalle var helt tørr og stiv uten blodforsyning. Det var derfor ingen mulighet til å kunne redde den. Etter å ha informert eier ble det besluttet å amputere halen til Kalle. Haler er viktige for dyr, både som en del av språket de har (kroppspråk er viktig!) og balansen. Men det er ikke slik at katter og hunder uten hale ikke kan kommunisere med andre individer, og de mister heller ikke balansen hele tiden!







 


Katter får gassnarksoe på kliniken og puser den inn
via en "pustetube"!  I foten får han væskebehandling.
NB! Bedøvede katter lukker ikke øynenen!
Kalle ble undersøkt før operasjon og vi kunne ikke finne annet galt med ham enn den ødelagte halen. Han oppførte seg med stor verdighet, med den ødelagte halen sin og spankulerte flott rundt på undersøkelsebordet!








 
Dyrepleier Guro passer narkosen 
 mens veterinæren opererer
Deretter ble han bedøvet og lagt på væskebehandling. Vi tok også røntgen av halen hans slik at vi kunne planlegge operasjonen. Vi klippet og vasket helt frem til halefestet. Den ødelagte delen av halen ble pakket godt inn slik at vi ikke skulle spre bakterier fra det ødelagte vevet og over i operasjonssåret.













 
Snittet legges i det friske vevet
Kalle ble lagt på gassnarkose og hele operasjonsområdet ble dekket til med sterile "duker". Deretter opererte vi halen vekk og sydde igjen. Den lille stumpen ble bandasjert forsiktig før Kalle ble lagt på varmematte i buret sitt.

Vi snakket med eier etterpå og fortalte at operasjonen gikk fint og at Kalle skulle bli til neste dag og at han sannsynligvis skulle få reise hjem da, etter at vi hadde kontrollert ham først.








 

Kalle sover godt etter opersjonen!
Han ligger på varmematte og
får fremdeles væskebehandling
 Senere på kvelden var Kalle ganske kvikk men virket litt forundret, han kunne jo ikke huske at han hadde gått inn i det buret han våknet i! Men mat ville han gjerne ha!
Vi har tatt stingene på Kalle og snakket med eieren i ettertid; alt går bra med han!


1 kommentar:

  1. Så godt at det går bra med kalle. Ønsker han og eierne all lykke til. Stor klem fra Sonja. <3

    SvarSlett