mandag 16. mai 2011

Hoggormsesongen er i gang!

Bitt i leppa med hevelse i ansikt og hals.
Vi har fått flere rapporter om mye hoggorm i skog og mark i år. Allerede ved påsketider var det flere som hadde sett orm og nå kommer stadig flere hoggormpasienter inn på dyreklinikkene.
Vanligvis er det hunder som blir bitt, selv om også katter kan få et ublidt møte med ormen. Vanligvis blir hunden bitt på snuta eller hodet forøvrig eller på labbene.
Å bli bitt av hoggorm er vondt! Eier kan ofte høre at hunden hyler og hopper til når den blir bitt og mange hunder husker stedet den ble bitt på senere. Det er heller ikke uvanlig at hunden etterpå kan være redd for pinner som likner litt på hoggorm  i størrelse og fasong!
Ved et hoggormbitt så er det viktgste eier kan gjøre er å komme seg så fort som mulig til veterinæren, uten at hunden skal gå fort. Det betyr at små hunder bæres og store hunder må gå i vanlig tempo til bilen.
På dyreklinikken undersøkes hunden og legges raskt på væske. Det er bred enighet om at det er væskebehandlingen som er den viktiste behandlingen, selv om man tilpasser ytterligere behandling etter almenntilstanden til hunden, slik som feks motgift og smertebehandling. Det er svært viktig at hoggormtablettene som mange har, og som er vanlig kortison, ikke brukes som eneste behandling. Kortison vil dempe hevelsen men ikke motvirke giftens virkning på kroppen.

Les gjerne mer her:http://hadeland-dyreklinikk.no/behandlingstilbud_1/sesongens_farer_og_utfordringer/sommerfarer/hoggorm/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar