onsdag 8. juni 2011

Vaksine og id-merking av valp

I går var Ailo på tre måneder innom for vaksinering og id-merking.
Før han skulle vaksineres måtte han gjennom en klinisk helseundersøkelse. 
Ved en klinisk helseundersøkelse ser vi over hele hunden ved å bruke øyne, nese, ører og fingre! Ailo var en veldig sjarmerende og avslappet fyr. Alt tok han med største ro og lot oss kikke og klemme "overalt".



Med øynene våre så ser vi over valpen etter de helt opplagte tingen som feks om han er tykk eller tynn, hvordan pelskvaliteten er, vi ser på øynene og tannkjøttet. Ailo hadde litt hengeøylokk. Hengeøyne bør skylles daglig med saltvann for at det ikke skal bli irritasjon der, mens man venter på at hunden vokser seg litt større og fyller ut mer av huden sin!


Med nesen lukter vi etter unormal lukt, det kan være fra feks diare, hudbetennelse og ofte lukter vi litt oppi ørene. Men Ailo luktet bare godt, slik valper gjør!
Med hendene kjenner vi over hele valpen, vi kjenner spesielt på lymfeknuter, og klemmer på magen, vi kjenner etter om det er navlebrokk og om det er haleknekk.  Kneskålene prøver vi å vippe på, og testikler blir telt opp - hvis de har! Ailo hadde to(!) men lurte fælt på hva vi drev med der bak!


Vi fant et par små utslett på magen som var typiske "tunefluebitt". Disse hadde eier oppdaget selv kvelden før. Disse fluebittene kan være litt irriterende men går som regel greit over, særlig hvis ikke hunden fortsetter å ligge i gresset der fluene er!


Vi så litt nærmere på slimhinnen i munnen, lyttet på hjertet og følte på pulsen. På Ailo var det ingenting å bemerke.
Alt dette skjedde samtidig som at vi snakket med eier. Vi prøver å oppføre oss på en slik måte at hunden tror vi bare er litt klønete med kos og klapp, slik at de ikke blir redde eller utålmodige mens vi holder på, Ailo sovnet....


Alt var bra med Ailo og da var vi klare for å sette vaksinen. Den settes i nakkeskinet og gjør ikke vondt! Noen hunder kan skvette litt av det lille stikket, andre bryr seg ikke eller klør litt, slik Ailo gjorde.
Ved id-merkingen så gjør vi det samme. Via en nål som er litt tykkere enn en sprøytenål, skyves microchippen på plass.


Vi hadde en hyggelig samtale med eier mens Ailo slappet av på bordet. Det beste er at valpen opplever det som trygt og godt å være her fra første stund. Før Ailo forlot undersøkelsesrommet tok vi en kontroll med avleseren i nakkeområdet og fikk frem 15 tall på avleseren som er Ailo sine! 

Etter vaksinering kan hundene av og til bli litt trøtte og utilpass, slik barn kan bli etter vaksinering, men da vi snakket med eierene til Ailo i dag hadde de ikke merket noe forskjell etter vaksineringen på Ailo, han var som han pleide!

Du kan lese mer om vaksinering her: Vaksinering

Du kan lese mer om id-merking her: id-merking

Du kan lese mer om insektbitt her: insektbitt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar