onsdag 16. februar 2011

Det er så kaldt...


 På denne tiden av året kan kulden være hard for alle, både folk og dyr. Lurer du på om kjæledyret ditt fryser kan du tenke på hvordan du ville hatt det selv i samme situasjonen, samtidig som du ser på hvordan hunden, katten eller kaninen din oppfører seg. Hvis pus bare vil inn og nekter å gå ut, så er ikke det fordi hun har blitt vrang og slem! Mest sannsynlig så synes hun det er altfor kaldt ute og dessuten så kanskje hun frykter at hun ikke får komme inn på en stund hvis hun går ut... Hvis hunden din er hoppende lykkelig som den pleier å være når du går tur med han, men begynner å skjelve med en gang du stopper, så er det sannsynlig at han fryser.... Selv om poter og labber er "polstret" så betyr ikke det at de tåler å være i kontakt med en kald bakke hvor lenge som helst.

Fryser Fido?
Chica med flott hjemmestrikket genser!
Gode regler for hundeiere er å kle på hundene når det er kaldt, særlig de  som har kort og/eller tynn pels. Heldigvis er det nå blitt mye vanligere å ta på hunder klær  i forhold til hvordan det var før! Mange butikker selger mye stilig og mange kreative sjeler har strikket og sydd egne klær til hunden sin. Det spiller ingen rolle hvor fint tøyet er, bare det virker! Stopper du opp for en rast i skisporet så tilby hunden noe varmt å ligge på og gjerne et pledd eller liknende over han, når han ruller seg sammen. Smør gjerne labbene med en god potesalve før dere drar ut på langtur ute i kulda. Mange bruker også sokker på hunden sine!
På samme måte som andre dyr som står ute, må hunder kunne gå i le med varme hvis de skal være ute i feks  hundegård. Pass på at drikkevannet ikke fryser og at det er tørt og varmt der hunden skal ligge.

Katten er kald!
Katter skal ikke kastes ut i kulda, for så å måtte bli der hele dagen mens du er på jobb! Da må pus finne seg et sted å være istedenfor inne der hun bor... Kanskje finner hun ly inne i en garasje, under panseret på en varm bil, eller kanskje hun flytter til noen andre som slipper henne inn... Katter viser med hele sitt kroppspråk at de ikke liker å fryse og snille eiere tar hensyn til det! Mange katter sliter med kronisk urinvegsinfeksjon og de blir ikke bedre av å bli stengt ute i kulda, faktisk anbefaler vi å holde katter med dette problemet inne i de værste kuldeperiodene!
Dessuten kan det være praktisk med en katteluke og da gjerne en som kobles mot kattens mikrochip, på den måten er det kun din egen katt som kan komme  inn i huset.

Kaniner i kulda....

Foto: Aksel Hunstad

Hvis kaninen skal stå ute må de venne seg til det gradvis med årstidene fra sommer til høst til vinter. I tilegg må den ha et varmt sted i le og store arelaer slik at den kan bevege seg! Kaniner elsker å boltre seg i masse høy og det kan den ha masse av, fyll på mye og pass på at det ikke er vått og stivfrossent. Vannflasker og drikkekar fryser fort så det må skiftes, eller sørg for at drikkevannet er på det varme området der det ikke fryser. Mange kaniner liker selskap, men husk at de må ha store områder å leke og bevege seg på!

Alle dyr, enten de er ute eller inne må få tilsyn og stell daglig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar