onsdag 23. februar 2011

Fremmedlegeme på katt

Forrige uke ringte en bekymret eier inn. Katten hennes, Rakel, var slapp og kastet opp. Hun hadde ikke spist på flere dager og drakk i tilegg svært lite. Hun hadde ringt en annen dyrlege som hadde anbefalt henne å gi katten Biola og se det an, men eier følte seg ikke komfortabel med dette rådet. Vi ba eier komme inn slik at vi fikk undersøkt katten hennes.
På klinikken var Rakel svakt uttørket og hadde tegn til tarmkatarr med "bløte" tarmlyder ved undersøkelsen. Eier fortalte at Rakel gjerne spiste og tygget på forskjellige ting så hun lurte på om hun eventuelt kunne ha tygget på en giftig plante.

Vi la Rakel på væske og forhørte oss med eier om Rakel kunne ha løs avføring i tilegg, men det hadde ikke Rakel hatt, hun hadde ikke gjort fra seg i kassen på et par dager! Vi besluttet derfor å ta røntgenbilde av buken til Rakel for å se om det kunne være noe fremmedlegeme i tarmsystemet hennes. Vi  så ikke noe på røntgenbildene og kontrastmiddelet ble kastet opp. Likevel kunne vi ved manipulering av buken hennes i bedøvet tilstand kjenne et objekt som var unormalt fast i tarmen hennes.
Det ble vurdert slik at dette sannsynligvis var et fremmedlegeme og Rakel ble lagt inn til operasjon.

På operasjonsbordet fant vi det affiserte tarmpartiet som var rødt og inflamert men heldigvis ikke med ødelagt tarm. Derfor kunne vi fjerne fremmedlegemet via et lite snitt i tarmen og slapp å amputere deler av tarmen hennes slik man må når det tar lang tid før diagnosen stilles og tarmvevet blir ødelagt.

Rakel våknet raskt etter kirurgien og ville ha kos! Hun ville også gjerne ha mat, men vi måtte vente noen timer siden hun nettopp hadde hatt tarmkirurgi. Rakel fikk etterhver litt mat i små porsjoner men ville gjerne hatt mye mer av gangen!                         Og nå kastet hun ikke opp lenger!
Etter tre dager dro Rakel hjem og de nærmeste dagene hadde vi tett kontakt med eier for å høre at alt fungerte som det skulle med Rakel. Og det gjorde det! Rakel var glad og leken da hun kom hjem og oppførte seg som sitt gamle jeg.

Og fremmedlegemet det var en tykk hårstrikk med sølvtråd....

Rakel har fått fjernet stingene og
har her fått øye på en leke!
I dag tok vi stingene til Rakel og alt er bare bra med henne. Hun er seg selv og eier har allerede knepet henne i å leke med en ny hårstrikk!

1 kommentar:

  1. Det er så artig å lese dine kasus Hege.

    Klem

    Anahita

    SvarSlett