mandag 21. februar 2011

Keisersnitt på katt

Forrige uke fikk vi en telefon fra en fortvilet eier; katten hennes hadde fått to kattunger men hun trodde den skulle ha fler. Kattemoren, Frøya, var ikke så interessert ungene sine og virket ikke helt glad. Kattefødsler er ofte over i løpet av 2-6 timer. Iblant kan de ta en pause som varer i opptil ett døgn men da oppfører kattemoren seg helt normalt, og steller ungene og "lader batteriene" før hun fortsetter.
Vi ba eier komme med Frøya med en gang, siden Frøya ikke virket helt frisk og det hadde gått for lang tid siden forrige kattunge.
Eier kom med Frøya og kattungene ved siden av i en eske med en god ulljakke oppi. Ungen var små og livlige og var ubekymret over at livet hadde tatt en dramatisk vending for mamma'n deres. Frøya var blek og uinteressert ved ankomst til klinikken og var i tilegg kald og dehydrert. Det som kom ut fra skjeden luktet vondt og hadde en unormal farge.


Det ble besluttet at Frøya skulle ha et keisersnitt der vi fjernet livmoren samtidig. Det var lite sannsynlig at det var liv i ungene som var igjen, siden det hadde gått lang tid og det luktet vondt av det som kom ut av skjeden. Frøya ble bedøvet og mens operasjonsrommet ble klargjort tok veterinæren ultralyd og røntgen av buken hennes. På ultralyd så vi at det ikke var noe liv på kattungen som var igjen, og på røntgen kunne vi se at det var to unger som lå igjen.
Frøya ble lagt på væske og fikk en pustetube slik at vi kunne bruke gassnarkose på henne. Operasjonen forløp uten dramatikk, selv om det var bra at vi fikk fjernet livmoren som ikke så normal ut.


Etter operasjonen var Frøya fremdeles slapp og brukte lang tid på å våkne. Hun fikk væskedrypp hele kvelden.Kattungene hennes fikk noen dråper melket ut av pattene hennes med jevne mellomrom, i tilegg til morsmelkerstatning. Siden kattemor ikke klarte å ta den viktige jobben med å slikke dem bak og massere magen deres, gjorde vi det med en fuktig bomullsdott. Kattemors vask og stell får kattungene til å urinere og får fordøyelsen til å fungere, samtidig som kattemor under normale forhold holder det rent på denne måten.



Etterhert begynte vi å gi Frøya flytende mat med mye energi i munnviken hennes. Siden hun var våken og ville svelge slapp vi å legge ned en sonde på henne. Etterhvert klarte ungene å suge seg fast på spenene før natten falt på. Det var et lite gjennombrudd.  Men å bry seg eller stelle ungene sine orket hun ikke. Natten ble spennende....
Tidlig neste morgen var det en "annen" kattemor som myste på oss gjennom kosesprekkene i øyelokkene. Frøya var tydelig stolt av ungene sine og gjorde sitt beste for at de skulle få melk og stell.
Ungene var noen livlige små, som kravlet over mamman sin og fikk så mye melk de bare ville, livet var helt topp for dem! Men Frøya takket pent nei til luksusmaten vi bruker til syke dyr, tørrfor skulle hun ha, takk!

I dag var Frøya inne og sjekket bandasjen og alt sto bra til med mor og barn!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar